Mijn naam is Jantinus Janssen. Mijn roots liggen in Drenthe. Daar werd ik geboren op 15 september 1954 in een boerengezin. Ik leerde melken dus, maar had weinig ambitie om boer te worden. Gaandeweg kreeg ik zin om dominee te worden, want ik houd van talen, vind het fijn om met mensen om te gaan en het werk dat predikanten doen leek me ook verder wel interessant. Die keuze paste bovendien bij mijn geloofsontwikkeling. Zo kwam het dat ik na een paar jaar MULO en daarna het gymnasium aan de studie theologie begon aan de -toen nog- Theologische Hogeschool in Kampen.

Inmiddels werk ik sedert eind 2006 in Zuidhorn. Ik startte als predikant in 1980 en ‘stond’ voor Zuidhorn achtereenvolgens in Loppersum en Westeremden, Almelo, Groningen-Zuid en Leeuwarden. Ben dus wel echt een Noorderling geworden onderhand - voorzover ik dat toch al niet was. Bijzonder, want in Almelo waren we niet van plan om weer terug te gaan naar het Noorden. Maar ja, leiding van Hogerhand bracht ons er wel.

Mijn vrouw, Evelien, en ik hebben het naar de zin in Zuidhorn. Echt een fijn dorp, maar dan wel heerlijk dichtbij de Stad.

Het werk van de dominee is in een aantal opzichten anders dan toen wij de pastorie betrokken. Geen wonder: de kerken zijn veranderd, net als de wereld om ons heen en de mensen. Dominee zijn was altijd al boeiend en nu zeker. Vermoeiend ook wel af en toe, maar vooral mooi. Ik vind het fijn om de ontwikkelingen bij te houden en te werken op een manier die bij deze tijd past.
Gelukkig houd ik eigenlijk van alles wat een dominee geacht wordt te doen. Ik probeer wel met mijn kennis en ervaring, samen met de collega’s en de kerkenraad, bewust te kiezen voor die activiteiten die daadwerkelijk de opbouw van de gemeente bevorderen.

Jongeren en kinderen hebben altijd een speciaal plekje gehad. Het is belangrijk om de kerk zo te laten functioneren dat zij in ons midden kunnen leren wat het betekent om de Heer te volgen.
Sedert het midden van de jaren negentig heb ik me op diverse plaatsen intensief bezig moeten houden met de aanpak van seksueel misbruik door mensen die werken in de kerk. Dat kun je geen mooi onderwerp noemen. Het heeft me wel mede gevormd tot wie ik nu ben.

Als ik misschien iets voor u of jou kan betekenen, zoek gerust contact. Het maakt niet uit of u al dan niet (nog) ingeschreven bent bij De Rank. Ik zal mijn best doen om u verder te helpen.

ds. Jantinus Janssen
Tjotter 10
9801 MB Zuidhorn
0594-500451
Twitter: @jantinusjanssen

Klik hier om contact op te nemen met ds. Janssen