Intern Vertrouwenspersoon (IVP)

Seksueel misbruik gaat aan kerken niet voorbij. In de Gereformeerde kerk Vrijgemaakt van Zuidhorn heeft de kerkenraad daarom twee Interne Vertrouwenspersonen  (IVP) benoemd. Zij zijn het aanspreekpunt voor gemeenteleden die vinden dat ze op één of andere manier seksueel misbruikt zijn door een kerkelijk werker.
Een kerkelijk werker is iemand die een kerkelijke functie bekleedt of heeft bekleed. Met name de pastorale en kerkelijke relatie speelt hierbij een belangrijke rol.

Het bekleden van een functie binnen de kerk, de gemeente van de Here Jezus Christus, vraagt wederzijds vertrouwen en respect. Als dat vertrouwen wordt geschonden moet dat bespreekbaar zijn. Zeker als het misbruik binnen pastorale en kerkelijke relaties betreft. Opeens spelen er dan meerdere belangen door elkaar. Zowel de kerk als de klager is gebaat bij een onafhankelijk onderzoek in volstrekte vertrouwelijkheid. Iedereen die een IVP benadert over seksueel misbruik kan daarom rekenen op volstrekte vertrouwelijkheid.

De taak van de IVP’er wordt samengevat in de volgende rollen:

  • Vertrouwenspersoon is het aanspreekpunt voor gemeenteleden in nood met de verplichting tot volledige geheimhouding, ook in relatie tot de kerkenraad.
  • Wegwijzer: De IVP’ers kennen de wegen naar hulpverleners en rechtsbijstand.
  • Ondersteuners: De weg naar eventuele verdere hulpverlening, zo nodig naar rechtsbijstand en justitie. Een ander deel van hun taak is gericht op preventie. In de kerk worden initiatieven ontwikkeld om seksueel misbruik binnen de kerk te voorkomen. Om misverstanden rond deze taak te voorkomen heeft de kerkenraad een instructie opgesteld en ondertekent. De exacte tekst van deze instructie kunt u downloaden via deze link.

Door de kerkenraad zijn de volgende vertrouwenspersonen benoemd:
Mevrouw Hanneke Noordhof-Tabak, Wegastraat 4, 9801 VV Zuidhorn, T: 06-42115644, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
en de heer Bram Dijkema, Niekerkerdiep NZ 21, 9805 TG Briltil, T: 0594-500360 of 06-38930077, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Het IVP-netwerk bestaat verder uit de vertrouwenspersonen uit de kerken van Enumatil en Grootegast. Omdat het lastig kan zijn, open en vertrouwelijk, contact te maken met de vertrouwenspersonen in de eigen kerk vermelden wij hieronder hun gegevens.
Enumatil: Harma Schipper, 06-30252995 en Richard Moes, T: 06-48486252  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Grootegast mevrouw Renny van der Wal-Bosch, E:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., T: 06-38468744
en mevrouw Henny van der Leeuw-Knot, E:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., T: 0594-612892Algemene informatie Meldpunt misbruik.
Wordt het meer dan praten? Blijf er niet mee zitten!

De kerk hoort een veilige plaats te zijn. Toch is die veiligheid niet altijd vanzelfsprekend. Ook in de kerk, binnen kerkelijke relaties, komt misbruik voor. Soms overduidelijk, soms heel subtiel. Door opmerkingen die over jouw grens gaan of een iets te nadrukkelijke hand op je schouder.
Het Meldpunt is er in de eerste plaats voor slachtoffers van misbruik. Je kunt hier terecht als je informatie, ondersteuning, of advies nodig hebt. Daarnaast geeft het Meldpunt advies aan kerken rond situaties van misbruik en spreekt hen aan op hun verantwoordelijkheid voor veiligheid in de kerk. Heb jij problemen of vragen rond seksueel misbruik in kerkelijke relaties? Neem contact met ons op, ook als je liever anoniem blijft.

Kijk op: www.meldpuntmisbruik.nl en stuur een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bel: 06-81080117 (ma-vrij 9.00 – 17.00)

Deel dit bericht:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter