Intern Vertrouwenspersoon (IVP) Seksueel misbruik gaat aan kerken niet voorbij. In de Gereformeerde kerk Vrijgemaakt van Zuidhorn heeft de kerkenraad daarom twee Interne Vertrouwenspersonen benoemd.

De IVP’ers zijn het aanspreekpunt voor gemeenteleden die vinden dat ze op één of andere manier seksueel misbruikt zijn door een kerkelijk werker. Een kerkelijk werker is iemand die een kerkelijke functie bekleedt of heeft bekleed. Met name de pastorale en kerkelijke relatie speelt hierbij een belangrijke rol.

Het bekleden van een functie binnen de kerk, de gemeente van de Here Jezus Christus, vraagt wederzijds vertrouwen en respect. Als dat vertrouwen wordt geschonden moet dat bespreekbaar zijn. Zeker als het misbruik binnen pastorale en kerkelijke relaties betreft. Opeens spelen er dan meerdere belangen door elkaar. Zowel de kerk als de klager is gebaat bij een onafhankelijk onderzoek in volstrekte vertrouwelijkheid.

Iedereen die een IVP’er benadert over seksueel misbruik kan daarom rekenen op volstrekte vertrouwelijkheid. De taak van de IVP’er wordt samengevat in de volgende rollen:

  • Vertrouwenspersoon: Aanspreekpunt voor gemeenteleden in nood met de verplichting tot volledige geheimhouding, ook in relatie tot de kerkenraad.
  • Wegwijzer: De IVP’ers kennen de wegen naar hulpverleners en rechtsbijstand.
  • Ondersteuners: De weg naar eventuele verdere hulpverlening, zo nodig naar rechtsbijstand en justitie. Een ander deel van hun taak is gericht op preventie. In de kerk worden initiatieven ontwikkeld om seksueel misbruik binnen de kerk te voorkomen. Om misverstanden rond deze taak te voorkomen heeft de kerkenraad een instructie opgesteld en ondertekent. De exacte tekst van deze instructie kunt u downloaden via deze link.

Door de kerkenraad zijn de volgende vertrouwenspersonen benoemd:
Hanneke Noordhof-Tabak, Wegastraat 4, 9801 VV Zuidhorn, T: 06-42115644, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bram Dijkema, Niekerkerdiep NZ 21, 9805 TG Briltil, T: 0594-500360 of 06-38930077, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het IVP-netwerk bestaat verder uit de vertrouwenspersonen uit de kerken van Enumatil en Grootegast.
Omdat het lastig kan zijn open en vertrouwelijk contact te maken met de vertrouwenspersonen in de eigen kerk vermelden wij hieronder hun gegevens.

Enumatil:
Harma Schipper, 06-30252995 en Richard Moes, T: 06- 48486252  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Grootegast Renny van der Wal - Bosch, E:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., T: 06-38468744 en Henny van der Leeuw-Knot, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., T: 0594-612892